FLEDDY MELCULY

Iedere gelijkenis met bestaande personen berust op louter toeval...

Voor alle duidelijkheid: dit heeft niets te maken met zanger Freddie Mercury van de legendarische band Queen. 
Jeroen Camerlynck (in een andere leven gitarist bij De Fanfaar, de begeleidingsgroep van Urbanus) zocht gewoon een grappige naam voor zijn band. Dit onder het motto: “De onnozelste groepsnamen vallen nog het meest op”. En het werkte: op minder dan een jaar tijd is Fleddy Melculy uitgegroeid tot één van Vlaanderens beruchtste metalbands. Vorige zoùmer traden ze zelfs op Pukkelpop op.

Het begon allemaal als grap. Of beter: de zanger zocht een positieve manier om zijn colère los te laten. Je vraagt je af: wat is er gebeurd? We zullen het je vertellen. 
Jeroen is een volbloed rocker die al sinds zijn kindertijd dweept met hardrock, metal en alle andere varianten van muziek ‘met ballen’. Jullie weten waarschijnlijk wel dat iedere zichzelf respecterende rockbands (meestal zwarte) T-shirts verkopen met één of ander monster op. Het maakt deel uit van de metal-cultuur. Het zorgt voor samenhorigheid bij de fans wanneer hun lievelingsband optreedt.

Echte fans kopen die T-shirts op festivals of andere optredens. Meestal zijn ze enkel daar te verkrijgen. Maar sommige metalbands spelen het een beetje vals en verkopen hun T-shirts ook in de gewone (commerciële) kledingwinkels. We gaan die niet bij naam noemen (want we maken geen reclame), maar laat het ons houden op grote winkelketens. Daardoor kan dus iedereen zo’n T-shirt kopen, ook al zijn ze geen fans of zelfs rockers. 
Je zou kunnen zeggen: dat kan toch geen kwaad? Tja, voor de echte metal-fan doet het een beetje pijn wanneer een fan van pakweg Christophe een T-shirt van bijvoorbeeld Metallica draagt en niet eens weet wie de band is.

Het overkwam Jeroen: een collega op het werk droeg zo’n ding en hij wist eigenlijk niet wat er op stond. Het maakt Jeroen een beetje boos en hij schreef er een protestlied over. Uiteraard trouw aan zijn muzikale voorkeur en dus loeihard. Hij poste het nummer op internet en het was een instant-hit. Duizenden metal-fans deelden zijn frustratie en postten het nummer massaal op hun eigen Facebook en andere sociale media. Het raakte met andere woorden de gevoelige snaar van een grote groep Vlaamse rockers. Jeroen kreeg massa’s complimenten.

Hij had dit succes niet zien aankomen, maar sindsdien is hij een boegbeeld voor alle Vlaamse metal-heads. Fleddy Melculy heeft ondertussen Helgïe uit: een mini-cd met nog meer stomende protestsongs, gezongen in het Vlaams. Zoals de titel van de cd al doet vermoeden: (zwarte) humor is nooit ver weg. Tja, wie vervangt nu de B van België in een H…

Verwacht je dus op donderdag 29 juni maar aan een portie gitaargeweld, een beetje vuile klap en vooral veel headbangen. Precies zoals we het graag hebben.