SIOEN

Frederik Sioen zette als kind zijn eerste stappen in de muziek met een dwarsfluit in zijn handen.
Op zijn zestiende werd hij zanger van de Gentse rockgroep Medium.
Hij leerde liedjes maken en deed dat eerst op gitaar, later op piano. Die liedjes waren niet echt geschikt om met de groep te spelen, dus speelde hij ze alleen en nam hij ze op onder de naam Sioen.
De demo bracht hem als soloartiest (enkel Sioen met zijn piano) op een aantal muziekwedstrijden. Overal scoorde hij goed en hij had de smaak te pakken: hij zou werk maken van zijn eigen songs en groep.
Sioen leerde veel muzikanten kennen en er werd een band gevormd.
In 2003 brachten ze hun eerste cd uit: See You Naked. De single Cruisin schoot meteen de hitlijsten in.
Sioen had ook verstand van originaliteit en een stunt voor de bekendmaking van deze single: hij gaf een extra lang optreden op tram 1 in Gent!

De optredens volgden elkaar op als een sneltrein. Zijn goede live-reputatie maakte zijn groep fans steeds groter.
Sioen mocht de soundtrack van de film Team Spirit 2 schrijven.

En dan komt 2004.
Sioen lanceert een nieuwe single Boom! (lees BOEM) en trekt alle registers open op de voorstelling door zich te omringen muzikale vrienden: Gabriel Rios, Flip Kowlier en nog een heel pak anderen komen hem vergezellen tijdens een spraakmakend optreden in Ancienne Belgique.
Het ontgaat niemand en de pers is zodanig vol lof dat Sioen prompt gevraagd wordt voor alle grote festivals dat jaar: Dranouter, Werchter, Marktrock, enz. Wij grepen er toen net naast.
Sioen bleef stunten uithalen.
Zo werd de tweede cd ‘Ease your Mind’ in 2005 voorgesteld aan het publiek als ‘Ceçi N’est Pas Un Film’ (dit is geen film): een live optreden dat vanuit een klein theater in Gent rechtstreeks werd doorgezonden naar verschillende cinemazalen in binnen-en buitenland. Sioen stond meteen weer in de schijnwerpers (hij was er eigenlijk nog niet uit geweest). Opnieuw een succesvolle reeks optredens en deze keer WEL op Rock voor Specials.

In 2006 organiseerde Sioen samen met Tom Barman (van dEUS) 0110: concerten voor verdraagzaamheid en tegen racisme.
Honderden artiesten werkten mee en Sioen bevestigde hier nogmaals mee dat hij een grote meneer is.

In 2007: alweer een nieuwe plaat, A Potion genaamd.
Alweer gevolgd door succesvolle optredens op grote festivals en opnieuw ook bij ons.
Eind dat jaar werd Sioen door Oxfam uitgenodigd om in Soweto (Zuid-Afrika) met plaatselijke muzikanten samen te werken. Aanvankelijk enkel te beluisteren tijdens feestelijke optredens, maar in 2009 toch op cd gezet: Calling Up Soweto, met nog maar eens een reeks optredens overal ter wereld erbij.

Na al dat intensief werk nam Sioen een beetje rust 2011.
Maar lang stilzitten kan hij blijkbaar niet. In februari 2012 kwam het recentste album uit, simpelweg Sioen genaamd. En de reeks optredens die daar aan vast hangt is nog steeds bezig.

Sioen is een muzikale duizendpoot, een kameleon die alle kleuren aan zijn muziek geeft, origineel als het aankomt op stunts, niet verlegen om anderen te helpen waar het kan, een man die de wereld probeert te verbeteren, een mens die zijn succes meer dan verdient.

Wij zijn heel erg trots dat we hem voor de derde keer mogen verwelkomen op ons festival!