DAAN

Het is ondertussen ook al de derde keer dat Daan ons podium betreedt. Zijn passages in 2007 en 2010 waren fantastisch, dus ja... We zijn blij dat hij er weer zal staan.

Daniël Stuyven (zijn echte naam) leerde als kind gitaar, piano en drums spelen. Omdat hij vermoedde dat hij als rockartiest nooit geld zou kunnen verdienen, volgde hij eerst een grafische opleiding. Dat wil zeggen dat hij leerde tekenen en ontwerpen, iets wat hij later vaak heeft gedaan bij het maken van platenhoezen voor andere groepen.

Eind jaren tachtig belandt Daan met de groep Citizen Kane in de finale van Humo's Rock Rally. Het is dan al duidelijk dat de mens getalenteerd is. Kort daarna richt hij een nieuwe groep op: Running Cow. Met het liedje Gasoline On Fire heeft hij zijn eerste radio-hit te pakken. Maar Daan is nog niet echt tevreden van zijn muziek en laat Running Cow voor wat het is en richt alweer een andere groep op, Volt. Daarmee brengt hij een LP uit, maar die heeft geen succes. Het wordt eventjes stil rond Daan.

Tot wanneer hij in 1997 Rudi Trouvé, de ex-gitarist van dEUS, ontmoet en ze samen Dead Man Ray oprichten, een groep die het wel heel goed doet en zelfs met de cd 'Berchem' een Belgische klassieker aflevert. De groep heeft heel veel succes en wordt ver buiten onze grenzen geprezen voor hun live optredens.

Maar nog is Daan's creatieve honger niet gestild. Hij heeft een zwak voor popmuziek en besluit in 1999 een solo-cd op te nemen met liedjes die niet passen bij Dead Man Ray. Voor het eerste gebruikt hij de naam Daan als naam van het project. De cd breekt niet veel potten, maar Daan heeft de smaak te pakken.

Zijn tweede cd 'Bridge Burner' (2002), lanceert zijn soloproject. Dit is enerzijds te danken aan het feit dat Daan kiest om meer in de richting te gaan van elektronisch getinte dansmuziek. Anderzijds besluit Dead Man Ray rond deze periode om een tijdelijke rustpauze in te lassen. Daan kan zich dus volledig op zijn solo-carrière richten.

Twee jaar later, in 2004, kwam de derde cd 'Victory' uit en daarmee is het hek helemaal van de dam dankzij de combinatie van dance en rockmuziek. De single 'Victory' en het instrumentale nummer 'Housewife' leveren hem goud op en bekendheid in andere landen.

En sindsdien is het niet meer gestopt. Iedere nieuwe cd van Daan viel in de prijzen, hij schreef filmmuziek, werkte samen met Bobbejaan Schoepen, ging overal op de grootste festivals optreden enzovoort.

Dat hij nog altijd zijn creatieve geest niet is kwijtgeraakt, niet bang is om eens iets anders te proberen en nog altijd zichzelf opnieuw blijft uitvinden, bewijst hij met zijn laatste plaat 'Le Franc Belge'. Hij gaat hierop ondermeer de Franse toer op. Daan is een Belgisch muziekicoon geworden. Hits, ambiance en dansen gegarandeerd!