RADIO GUGA

Wat is het verschil tussen een cover-band en een tribute-band? We zullen het eens kort proberen uitleggen.

Een cover-band is een groep die liedjes naspeelt van andere, bekende groepen. Een beetje slimme muzikant kiest dan liedjes die iedereen kent en sowieso kan meezingen. Niemand in het publiek stoort zich eraan dat de stem van de zanger niet echt klinkt als die van de originele artiesten. Niemand vind het erg dat de instrumenten ook niet volledig hetzelfde klinken. Als we maar leute hebben.

Een tribute-band is dan weer een groep muzikanten die zich volledig toelegt op de liedjes van één, hooguit twee bestaande groepen of artiesten. Dit soort muziekgroep probeert er alles aan te doen om zo goed mogelijk als de originele groep te klinken. Meestal lijkt de stem van de zanger er ook heel goed op. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal tributes die alleen maar liedjes van The Beatles spelen. De echte Beatles kunnen niet meer optreden, maar als je naar een optreden gaat van zo’n tribute-band, kun je toch nog een beetje de sfeer van toen meemaken.

Hoe dan ook, het ligt niet in de traditie van Rock voor Specials om een cover- of tribute groep op de affiche te zetten. Wij houden het op de échte artiesten.

Waarom vertellen we dit dan allemaal? Wel, er kan altijd een uitzondering gemaakt worden op sommige regels.

Guga Baul is meteen een zeer grote uitzondering want wat hij met zijn groep brengt, is zowel een cover als tribute band tegelijk. Hij speelt dus bekende liedjes van beroemde artiesten én presteert het om meteen een tribute te zijn voor al die artiesten: hij heeft zot gedraaide stembanden waarmee hij 1001 mensen kan imiteren.

Hij werd op korte tijd een zeer bekende TV-ster dankzij het programma 'Tegen de sterren op', waarin hij tientallen mensen nadeed. Door dit succes ging hij op theatertournee met een comedy-show en nu gaat hij op de boemel met een muziekshow die de naam Radio Guga draagt. Ja, als ambiance-maker kan dit tellen en juist daarom vinden we het super dat hij aan onze affiche wou toegevoegd worden.

Om het heel eenvoudig te zeggen: wie met zijn ogen dicht naar dit optreden luistert (kijken is dan nogal moeilijk), zal denken dat Raymond van het Groenwoud er staat. Of Ozark Henry, Elvis Presley, Gorki, The Editors, Urbanus, Bart Peeters en ga zo maar door. Het zou echter jammer zijn om je ogen toe te houden, want het is nog geen lelijkaard ook... En voor grapjes maken is hij ook niet bang. Dat wordt dus lachen, zingen, amusement en alles wat een goed optreden nodig heeft.