THE UPS-AND-DOWNS

Toen we het in 1996 voor het eerst hadden over het organiseren van een rock-en pop festival met de beste Belgische bands, speciaal voor mensen met een beperking, was dat in de eerste plaats omdat we voelden dat er nood aan was. Het jaar daarop ging de eerste editie door.

We wilden aan organisatoren van grote festivals duidelijk maken dat ‘ons publiek’ ook van dergelijke bands en muziek houdt, maar dat het probleem zich in toegankelijkheid en het gebrek aan de nodige minimum-aanpassingen zat. Er is veel veranderd sindsdien. Alle zichzelf respecterende festivals hebben nu aangepaste toiletten, een rolstoelpodium en een aangepaste camping waar voldoende hulpmiddelen zijn.

Is dat alleen onze verdienste? Natuurlijk niet, maar weten wel dat we ertoe hebben bijgedragen. We weten na 21 edities ook dat we er goed aan doen om het geheugen blijvend op te frissen. Er kan eigenlijk nog veel meer verbeteren. Dat leren we zelf ook nog  steeds bij iedere editie.

Hoewel er doorheen de jaren al veel van onze bezoekers te gast op de planken hebben gestaan bij een bekende band, hebben we nog nooit een volwaardige ‘band met specials’ gehad. Misschien is dit wel de ultieme uitdaging als het gaat over de absolute kern van ons festival: voor en door specials.

En, jawel, er bestaat zo’n band. Meer nog: we hebben hem gevonden én weten te strikken.

Elie De Prijcker liet in 2014 aan Vlaanderen zien wat hij kan in het tv-programma ‘The Voice’. Een ster in wording die daarnaast werkt als muzikaal begeleider in een dagcentrum.
Dat het één tot het andere heeft geleid, is geen verrassing: Elie richtte een huis-band op. En hoe gaat dat dan? Ervaring opdoen door op te treden voor medebewoners en familie, al eens in de buurt mogen optreden voor een speciale gelegenheid (open-deur dagen, benefietacties) en dan ineens, zonder het zelf goed te beseffen, twee jaar later het cultureel centrum van Beveren uitverkocht krijgen met diezelfde band.

Het publiek komt niet alleen meer ‘uit sympathie’, maar omdat het ondertussen weet dat The Ups-and-Downs iedereen verbazen met hun talent en warme harten.
Hun ultieme droom? Spelen op Rock voor Specials, daar waar veel van de muzikanten geïnspireerd werden de afgelopen jaren. Een beetje zoals een echte thuismatch in een groot stadion.

The Ups-and-Downs hebben ons uitgebreid bedankt dat ze die kans krijgen, maar laat het duidelijk wezen: de eer is aan ons.
De cirkel is helemaal rond.