DUURZAAMHEID

Dat we allemaal samen zorg moeten dragen voor elkaar en voor onze planeet, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Met Rock voor Specials proberen we mee om onze planeet te redden. Voor grootse dingen zijn we te klein maar vele kleine inspanningen maken samen ook groot.


Een overzicht van wat we al doen en nog beter willen doen.

HERBRUIKBARE BEKERS

foto herbruikbare bekers door Cup Concept

Wanneer je je eerste drankje koopt op het festivalterrein betaal je 1 euro (1 blauwe jeton) extra. Dat is een waarborg voor een herbruikbare beker. Die waarborg krijg je terug op het moment dat je je herbuikbare beker terugbrengt. Het kost je dus niks extra.
Inzamelpunten om je herbruikbare beker terug te brengen vind je in de grote tent en bij de jetonstanden.

Frisdranken worden wel nog in PET-flesjes verkocht. Warme dranken krijg je in herbruikbare bekers.
We doen hard ons best om dat nog te verbeteren, samen met onze leveranciers en met jullie. Samen sterk!

WATERTAPS

foto Robinetto watertap door Robinetto

We voorzien drinkbaar water aan twee watertaps van Robi Professional, waar geen transport en geen verpakkingsmateriaal aan te pas komt. Breng je eigen lege (!) drinkfles mee (of koop er één in de festivalwinkel) en bedien jezelf gratis. Heb je toch liever een flesje Chaudfontaine, dan kan je dit nog steeds aan de toog verkrijgen. 

DUURZAAM & MILIEUBEWUST ETEN

foto via omdfortheplanet.com

Rock voor Specials wil een duurzaam en milieubewust festival zijn en dat kan je ook in de eetstraat zien.
Op vraag van vele festivalbezoekers hebben we het aanbod uitgebreid met veggie en plantbased gerechten. Zin in een pokebowl, wrap, een Max Veggie Burger, een pasta veggie, …? De gekende eetkraampjes zijn er ook nog met frietjes, hamburgers, Cambodjaans lekkers, wafels, pannenkoeken, ijsjes, croque, pitta, … Jij kiest. Smakelijk!

AFVAL

We proberen er elk jaar opnieuw voor te zorgen dat er op Rock voor Specials minder afvalproductie is dan het jaar daarvoor. Het afval dat er wel is sorteren we dan nauwkeurig, zodat het door onze ‘partner in crime’ Vanheede goed gerecycleerd of verwerkt kan worden.

Vanheede bezorgde ons een grafiek over ons afval van de voorbije jaren, zodat we kunnen zien of we goed bezig zijn…

Wie weet nog hoe het komt dat we in 2020 en 2021 allemaal samen geen beetje afval geproduceerd hebben op Rock voor Specials? 😉

FESTIVAL- & FAIRTRADEWINKELAANBOD

Het festival T-shirt en de hoodie die je kan kopen in onze festivalwinkel zijn gemaakt van organisch katoen. Ook de vrijwilligers dragen een T-shirt in bio-katoen. Het is misschien iets kleins maar het is iets.

In de stand van het Wereld-Atelier, de fairtrade winkel van Voluit, kan je spulletjes kopen van eerlijke of lokale handel. Ook dat is iets.

CARPOOLEN & FIETSEN

De meeste bezoekers komen met een bus of met de wagen en wie in de buurt woont komt al eens met de fiets. Milieuvriendelijk naar Rock voor Specials komen is helaas niet zo eenvoudig. Met het openbaar vervoer naar Doornzele Dries komen vraagt toch wel wat uitzoekwerk en planning.

Onder het motto “alle beetjes helpen” willen we graag carpoolen stimuleren. Kom je met een bus of wagen en heb je nog een plekje vrij? Laat het weten via carpool.be en met wat geluk raken de lege plaatsen ingevuld. Zoek je een plekje, ga zeker hier kijken. 

Voor fietsen is er dichtbij de inkom een verlichte parking.