De eerste namen!

Lieve rockers en rockettes!

Gelukkig Nieuwjaar! Dat moesten we toch nog snel even kwijt!

De recepties en feestjes zijn voorbij, de cadeautjes gegeven. Alhoewel…

We hebben er nog eentje achtergehouden om meteen van 2023 een jaar te maken met een zomer om naar uit te kijken: de eerste namen voor Rock voor Specials!

Maar eerst nog even dit: Rock voor Specials gaat dit jaar door op woensdag 28 en donderdag 29 juni op het vertrouwde stekje in Doornzele. Helaas wordt alles duurder en zijn ook wij genoodzaakt enkele euro’s op te slaan. Geen zorgen: we overdrijven daar niet in! 

Maar niet getreurd: we blijven trouw aan onze principes van super-betaalbaar én de vroege-vogels-korting! Vanaf 1 februari tot en met 31 maart kun je alvast met een mooie korting je dag- of duoticket kopen. Ook de campingtickets zullen meteen beschikbaar zijn en jullie weten ondertussen dat je daar best niet te lang mee wacht, want die vliegen elk jaar opnieuw de deur uit.

Echte Rock voor Specials fans weten dus wat hen te doen staat…

De eerste namen!

GOOSE

Nog steeds onze Belgische trots als het gaat over electro-pop! Exact 10 jaar geleden, in 2013, kwamen ze voor het eerst langs op ons podium en wie zich dat nog herinnert, weet dat het een schot in de roos was. De grond daverde van al dat gedans! Sindsdien zijn ze nog 2 keer de revue gepasseerd, in 2015 en 2019. De bijhorende feestjes waren gewoon geweldig. Geen enkele reden dus om er niet nog eentje aan toe te voegen… 

Zin om al eens volledig in de sfeer te geraken?
Hier kun je een uurtje genieten en het volledige optreden van vorig jaar op Pukkelpop bekijken:

YouTube player

GESTAPO KNALLMUZIK

Heel lang geleden, in 1983 om precies te zijn, lanceerde onze topdoelman Jean-Marie Pfaff een nieuwe taal: het steenkolen-Duits… Een mix van Nederlands met een paar Duitse woorden en klanken. Na het stoppen van een penalty voor Bayern München, waardoor de overwinning binnen was, werd hij door de Duitse televisie geïnterviewd.  Het werd een legendarisch tv-moment en plots kon iedere Vlaming én Nederlander steenkolen-Duits spreken. Tot op vandaag, 40 jaar (!) later!

YouTube player

Het moest er dus ooit eens van komen dat een band zou beslissen om in deze ‘taal’ liedjes te schrijven, uiteraard met een flinke scheut humor. En dat is exact wat Gestapo Knallmuzik heeft gedaan. In 2014 lanceerden ze (als grap) een liedje over Angela Merkel en het werd een instant internet hit. Tja, niet verwonderlijk: waanzinnige outfits, een tekst die er compleet over ging en een geschifte videoclip.

De vraag naar meer bleef dan ook niet uit en de heren maakten er hun handelsmerk van: absurde humor in een soort Duits dat geen enkele Duitser begrijpt, maar wij des te meer. Het bracht hen zelfs tot op het podium van Pukkelpop. Jean-Marie mag trots zijn!

Hun laatste hitsingle ‘Golden Drop’ (een liedje over… euh… hetgeen de zanger in het toilet achterlaat …) geeft aanleiding om komende zomer weer alle Vlaamse podia onveilig te maken. Wij vonden dat dit bij ons ook wel eens mocht gebeuren. Een mijlpaal voor Rock voor Specials: voor het eerst een band die NIET in het Nederlands, Engels of Frans zingt. Haal je beste Duits alvast naar boven en als je niet weet hoe dat moet, leer het dan snel van de grootmeesters zelf! 

YouTube player

MEROL

Nu we toch een beetje in het verleden zitten…. In diezelfde jaren ’80 werden we in Vlaanderen regelmatig getrakteerd door Nederlandse meidengroepen die net dat beetje meer “lieten zien”. Misschien herinner je je de Dolly Dots en Luv nog? Hun teksten waren voor die tijd af toe wat op het randje van dubbelzinnig maar, aangebrand of niet, Vlaanderen lustte er pap van.

De tijden zijn nogal veranderd. Vandaag worden er geen doekjes meer om gewonden. ‘Hou je bek en bef me!’ was de titel van de doorbraaksingle van de Nederlandse zangeres MEROL die ze op Valentijntjesdag in 2019 lanceerde…

Wegens de best gewaagde tekst was dit goed voor een storm aan reacties in Nederland én België. Maar later dat jaar was dit eveneens goed voor de titel ’single van het jaar 2019’, net omdat de tekst gewoon eerlijk is. Vrouwen mogen en moeten kunnen opkomen voor hun wensen! Wij leerden Merol vooral kennen door haar deelname aan de Slimste Mens ter Wereld in 2021 en werden nieuwsgierig naar haar muziek. Haar single ‘Vol’ bracht haar voor het eerst ook in de Vlaamse hitlijsten. Deze zomer staat Merol op zowat alle grote Belgische festivals en dus ook op Rock voor Specials. 

YouTube player

Ziezo, we zijn vertrokken, nog minder dan 5 maanden aftellen!

Tot de volgende!

Het Rock voor Specials team