Vrijwilliger aan het woord: Tony De Buck

Onze vliegende reporter vloog langs bij één van de vele enthousiaste vrijwilligers die er telkens opnieuw voor zorgen dat Rock voor Specials kan georganiseerd worden. Hieronder vind je de samenvatting van het gesprek met Tony De Buck, die ondertussen al meer dan tien jaar van de partij is om de handen uit de mouwen te steken, samen met zijn collega’s van Eastman.

foto’s door Eastman

Dag Tony, kan je jezelf en het bedrijf waar je werkt kort voorstellen?
Ik ben Tony, bijna 58 jaar oud, woon in Belzele en werk intussen al 40 jaar bij Eastman, het vroegere UCB en Taminco. Eastman is een chemiebedrijf met een aantal vestigingen in de Gentse regio, waaronder de site gelegen aan de Meulestedebrug, waar ik samen met een 400-tal collega’s werk. We produceren voornamelijk de chemische bouwstenen voor verdere toepassingen in onder andere waterzuivering, home & personal care producten en de agrochemie.

Hoe is Eastman als sponsor bij Rock voor Specials terechtgekomen?
In 2012 was ik zelf op uitnodiging aanwezig op de weide van Rock voor Specials en was onder de indruk van het festival en de mensen. Eastman was toen nog Taminco en onze slogan was ‘Passion for people’, een hart voor mensen. Ik zag meteen de match en contacteerde onze HR-afdeling met de vraag om sponsor te worden van het festival. HR en de toenmalige site director waren meteen akkoord, op voorwaarde dat we ons ook als werknemers zouden engageren voor het festival. Ik ben dan in 2013 naar de vrijwilligersvergadering gegaan met dat voorstel en collega’s beginnen warm maken voor het idee. Dat eerste jaar leverde Taminco een kleine 20 vrijwilligers.

Op welke manier worden medewerkers gestimuleerd om mee te komen helpen op Rock voor Specials?
Gelukkig hebben wij heel wat collega’s met het hart op de juiste plaats die zich met veel plezier aanbieden om te helpen. In de beginjaren werden vijwilligers vooral gezocht via de ‘Gazette’, onze wekelijkse interne nieuwsbrief, maar intussen gebeurt dat vooral door enthousiaste collega’s die hun ervaringen delen.

Hoe wordt de betrokkenheid bij Rock voor Specials ervaren onder jullie medewerkers?
Onze collega’s worden zeer ruim ingezet: bij de opbouw en de afbraak, als festivalgids, aan de verschillende togen, in de VIP area en de backstage. De meesten verkiezen de taken waarbij ze direct contact hebben met de Specials. Wat ik collega’s vaak hoor zeggen na afloop, is dat ze onder de indruk zijn van hoe gelukkig iedereen is op de festivalweide, ondanks de beperking die sommigen hebben. Het zet je wel eens met je voetjes terug op de grond, want waar maken wij ons soms druk over?

Zijn er verhalen of getuigenissen die de impact op individuele medewerkers illustreren?
Ik zal zelf nooit de editie van 2013 vergeten. Ik had onze site director uitgenodigd om met zijn eigen ogen te zien en te ervaren waar het festival om draait. Na afloop hebben we samen een pintje gedronken en toen zei hij zeer overtuigd dat dit iets is wat we moeten verder doen als bedrijf. Het is ook heel leuk om te zien hoe kleine vriendschappen ontstaan op de weide. Sommige Specials hebben een duidelijke voorkeur voor wie hen een cola mag uitschenken aan de toog bijvoorbeeld en daar hoort soms al eens een knuffel bij als bedankje… 😊 Eén van onze collega’s maakt ook deel uit van het dj-duo ‘The Blom Brothers’, dat intussen een vaste waarde is op Rock voor Specials. Ook hij kan uren verhalen vertellen. Over DJ ‘Jack amai mijn klak’ die zich al 2 jaar op rij verloofd heeft met hetzelfde meisje tijdens hun act, over de schare superfans die al weken op voorhand berichtjes stuurt om zeker een foto te bemachtigen op het festival en niet te vergeten over de 2 gasten die hen ‘Safety First’-gewijs beschermen op het podium. Voor de Blom Brothers is dit zonder twijfel de meest dankbare set van het jaar.

Wat ziet Eastman als de belangrijkste meerwaarde van betrokkenheid bij Rock voor Specials?
Als maatschappelijk betrokken bedrijf is Eastman steeds op zoek naar manieren om een meerwaarde te zijn in de omgeving waarin we werken. Rock voor Specials is daar een heel mooi voorbeeld van. We kunnen tonen dat ‘zorg dragen voor’ echt in ons DNA zit. Naast de persoonlijke voldoening als mens, is het meehelpen als vrijwilliger op Rock voor Specials intussen ook een soort teambuilding activiteit geworden, waarbij collega’s van verschillende afdelingen elkaar eens op een heel andere manier leren kennen. De sfeer zit er altijd goed in.

Met hoeveel medewerkers zijn jullie momenteel betrokken bij Rock voor Specials?
In 2023 waren we met een 35-tal medewerkers van Eastman aan de slag op het festival.

Zijn er plannen om de betrokkenheid bij Rock voor Specials in de toekomst uit te breiden?
Als het van ons afhangt, graag. Sinds vorig jaar hebben we ook een aantal collega’s betrokken van de andere Eastman sites in de Gentse regio. Zo hebben we een site op de Ottergemsesteenweg, waar PVB film gemaakt wordt voor toepassing in gelamineerd glas, en een Europees Technology Center in Zwijnaarde. Het zou leuk zijn mochten we dat nog verder kunnen uitbouwen.

Worden er nieuwe initiatieven overwogen om het enthousiasme onder medewerkers te vergroten?
Zoals al aangegeven is dat niet echt nodig, het enthousiasme van onze vrijwilligers werkt zeer aanstekelijk.

Zijn er tot slot nog andere aspecten van de samenwerking met Rock voor Specials die je zou willen delen?
Ik denk dat deze samenwerking ook al heel wat positieve neveneffecten heeft gehad. Zo heeft onze vorige Site Director ooit een uitstap naar Cercle Brugge kunnen aanbieden aan Voluit en de Blom Brothers hielpen recent nog een jonge Special uit de nood met dj-materiaal. Het is goed om te blijven zoeken naar wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Bedankt voor dit fijne gesprek en tot op Rock voor Specials!